Αθλητικές κακώσεις

Είναι κάθε είδος τραυματισμού-κάκωσης που συμβαίνει κατά την διάρκεια των σπορ.

Με τον όρο αθλητικές κακώσεις, αναφέρουμε κάθε είδος τραυματισμού-κάκωσης που συμβαίνει κατά την διάρκεια των σπορ είτε σε ερασιτεχνικό επίπεδο είτε σε επαγγελματικό επίπεδο.

Τα πιθανά αίτια είναι συνήθως η κακή προπονητική τεχνική, ο ακατάλληλος αθλητικός εξοπλισμός, η υπερπροπόνηση, η ανεπαρκής προθέρμανση και οι ακατάλληλες γηπεδικές εγκαταστάσεις.

Ο όρος αθλητικές κακώσεις αναφέρεται συνήθως στο μυοσκελετικό σύστημα, οστά,μυς, χόνδρο, τένοντες και συνδέσμους.

Χωρίζονται σε οξείες κακώσεις και χρόνιες από υπέρχρηση.

Συχνότερες είναι:

  • Συνδεσμικές κακώσεις-Ρήξη συνδέσμων
  • Τενοντίτιδες-Ρήξη τενόντων
  • Διαστρέμματα
  • Μυϊκές κακώσεις-Θλάσεις
  • Κατάγματα από κόπωση
  • Χονδροπάθειες-Ρήξη αρθρικού χόνδρου

Η ιδιαιτερότητα αυτής της κατηγορίας ασθενών όπως είναι οι αθλητές έχει να κάνει με τον χρόνο αποκατάστασης. Πρέπει να είναι αρκετός ώστε να θεραπευτεί σωστά η πάθηση και φυσικά σύντομος ώστε να επιστρέψει στο μέγιστο της απόδοσης της αθλητικής του δραστηριότητας είτε είναι επαγγελματίας (καριέρα, συμβόλαιο)είτε ερασιτέχνης(αγαπημένο του σπορ-δραστηριότητα).

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούνται οι πιο σύγχρονες μέθοδοι συντηρητικής(βιολογικοί παράγοντες,PRP, βλαστοκύτταρα) ή χειρουργικής θεραπείας(αρθοσκοπικές επεμβάσεις, τεχνικές ελαχίστης επεμβατικότητας) που έχουν ως στόχο την ταχύτερη αποκατάσταση της βλάβης και την πλήρη αποθεραπεία του αθλητή με την επάνοδο του στους αγωνιστικούς χώρους.

Τέλος η εμπειρία μου ως καλαθοσφαιριστής σε επαγγελματικό επίπεδο για μια 15ετια και στην συνέχεια ως ορθοπεδικού ιατρού υπεύθυνο για την κάλυψη ομάδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ Α’εθνικής καθώς και η κάλυψη αγώνων Στίβου ,TWD,μαχητικών αθλημάτων, ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ εξασφαλίζει την απαραίτητη εμπειρία για την κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων κάθε αθλήματος και αθλητή. Παράλληλα η συνεχής συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια αθλητιατρικής και ερευνητικά προγράμματα βοηθούν ώστε να παραμείνω στην πρώτη γραμμή των ιατρικών εξελίξεων.

https://nakopoulos-ortho.gr/wp-content/uploads/2023/05/sports.jpg
https://nakopoulos-ortho.gr/wp-content/uploads/2023/05/athletic1.jpg
https://nakopoulos-ortho.gr/wp-content/uploads/2023/05/mesi.jpg
https://nakopoulos-ortho.gr/wp-content/uploads/2023/05/omos.jpg