Ορθοπαιδικός Χειρουργός Νακόπουλος Ιωάννης
 
 
 
Χατζηχριστοδούλου 3Γ, Νέο Ρύσιο, 57001 Θεσσαλονίκη
 
Τηλέφωνο: +302392110276
 
| Κινητό: +306937232191
 
Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Πυλαία-Χορτιάτης
 
Κλινική Άγιος Λουκάς Πανόραμα Θεσσαλονίκης
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

 
Η Aρθροσκόπηση αποτελεί μια κοινή πλέον χειρουργική επέμβαση κατά την οποία μια άρθρωση (γόνατο, ποδοκνημική, ισχίο, ώμος κ.α.) προσεγγίζεται μέσω μιας μικρής κάμερας (αρθροσκόπιο) και ειδικά διαμορφωμένων εργαλείων αρθροσκόπησης. Η αρθροσκόπηση δίνει στον χειρουργό μια σαφή εικόνα του εσωτερικού της άρθρωσης, χρήσιμης για την διάγνωση και την θεραπεία των διαφόρων παθήσεων. Η αρθροσκόπηση γίνεται μέσω πολύ μικρών τομών όπου εισάγεται το αρθροσκόπιο και στέλνει την εικόνα σε μια οθόνη τηλεόρασης στην οποία ο χειρουργός μπορεί να ελέγξει την ακεραιότητα των διαφόρων δόμων της άρθρωσης με μεγάλη ακρίβεια αλλά και να επέμβει θεραπευτικά επιδιορθώνοντας την ανατομική βλάβη.

Κλινικά σημεία που υποδηλώνουν ότι είστε υποψήφιος-α για αρθροσκόπηση περιλαμβάνουν: το οίδημα -πρήξιμο της άρθρωσης, επίμονος πόνος, το μπλοκάρισμα, η αίσθηση ότι η άρθρωση μας "φεύγει" και γενικότερα ότι δεν είναι σταθερή. Όταν η συντηρητική τους θεραπεία με φάρμακα, φυσικοθεραπεία, ή νάρθηκες και κηδεμόνες δεν ωφελεί, τότε ενδέχεται η λύση να είναι η αρθροσκόπηση.

Το σύνηθες ηλικιακό φάσμα είναι 16 έως και 65 ετών. Τα όρια όμως πλέον είναι ελαστικά, καθώς ο αθλητισμός και δυστυχώς οι τραυματισμοί του, απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.

Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της βλάβης.

Πριν την αρθροσκόπηση,θα χρειαστεί μια πλήρης ιατρική εξέταση και προεγχειρητικός έλεγχος, για να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρεάσουν την επέμβαση. Ο ιατρός οφείλει να ενημερωθεί για τυχόν φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής.

Η βάδιση γίνεται με δυο βακτηρίες αγκώνος (πατερίτσες), με φόρτιση του χειρουργημένου άκρου, εκτός αν διεγχειρητικά ευρήματα επιβάλλον κάτι διαφορετικό.

Οι τομές είναι πολύ μικρές, επουλώνονται γρήγορα και ο πόνος είναι ελάχιστος. Ενώ η αποκατάσταση διαρκεί από μερικές μέρες έως κάποιες εβδομάδες, ανάλογα με την βαρύτητα της επέμβασης. Ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης πρέπει να ακολουθείται, εξατομικευμένο κατά περίπτωση, ώστε να ελαχιστοποιείται ο χρόνος αποθεραπείας και να μεγιστοποιείται η λειτουργικότητα της άρθρωσης. Δεν είναι ασύνηθες, για ασθενείς, να επιστρέφουν στην εργασία τους ή το σχολείο λίγες ημέρες μετά την αρθροσκόπηση. Οι αθλητές αλλά και όσοι βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση μπορεί να επιστρέφουν σε αθλητικές δραστηριότητες μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Τέλος πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης είναι οι:

  • Μικρές τομές
  • Αναίμακτη επέμβαση
  • Ελάχιστο ποσοστό επιπλοκών
  • Ελάχιστος πόνος
 
 
 
 
Ορθοπαιδικός Χειρουργός Νακόπουλος Ιωάννης
 
Χατζηχριστοδούλου 3Γ, Νέο Ρύσιο, 57001 Θεσσαλονίκη
 
Τηλέφωνο: +302392110276
 
Κινητό τηλέφωνο: +306937232191
 

 
Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Πυλαία-Χορτιάτης
 
Κινητό τηλέφωνο: +306937232191
 
 
Κλινική Άγιος Λουκάς Πανόραμα Θεσσαλονίκης
 
55236 Πανόραμα - Θεσσαλονίκη
 
Τηλέφωνο: +302310390725
 
Κινητό τηλέφωνο: +306937232191